S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

Upozornenie

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!


»
Maté

Maté ( Ilex paraguariensis )

Zelená forma tradičného juhoamerického rastlinného čaju Maté z cezmíny paraguajskej. Obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov (A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakarotén, z radov minerálov mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, selén, hliník, draslík, kremík, rôzne kyseliny, alkaloidy , saponíny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhov aminokyselín). Vďaka vysokému obsahu kofeínu, teobromínu a teofylínu, má výrazné stimulačné a povzbudzujúce vlastnosti, ale bez väčšiny negatívnych účinkov dostavujúce sa pri pití kávy ( neprekysľuje ). Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a napomáha látkovej výmene, tlmí pocit hladu, preto je vhodné aj pri chudnutí, pravidelné pitie napomáha udržať zdravý chrup. Nie je vhodné pre deti.

Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá a dlhotrvajúca.

Príprava: Maté sa tradične pripravuje v kallabase (nádobe vyrobenej zo špeciálnej tekvice) a pije sa cez bombillu (kovová trubička so sitkom na spodnej časti). Pripraviť sa ale dá v čomkoľvek, aj keď s menším efektom. 10 g čaju do 0,5 l vody - teplota vody 80 ° C - lúhovať približne 10 minút. Druhý nálev 85 ° C. Moderné je príprava ice Maté, kedy sa maté prelejeme ľadovou vodou a nechá odstáť cca 20 min potom scediť, dochutiť citrónom a dosladiť.

 

MDZlZDIy