S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

Upozornenie

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!


»
Arónia – Jarabina čierna

Je biologicky nesmierne cenné ovocie. Znižuje krvný tlak, tlmí bolesť, zlepšuje metabolizmus, je vhodná aj pre diabetikov. Sušené plody arónie sa doporučujú ako liečebný prostriedok pri ateroskleróze a zápalu žalúdka a sú vhodné na prípravu nápojov a čajov. Je overené, že konzumácia arónia znižuje hladinu cholesterolu v krvi u chorých aterosklerózou. Zvyšuje sa rýchlosť prúdenia krvi, čo je dôležité pri liečení hypertenzie. Všetky výrobky z arónie majú vplyv na spevňovanie kapilár. Účinky pôsobenia plodov a šťavy žeriavu černoplodého vyrovnávajú procesy aktivity a útlmu v mozgu a znižuje sa emocionálne nerovnováha.

Plody čiernej jarabiny pomáhajú pri hemoroidoch, kŕčových žilách, podkožnom krvácaní, vysokom krvnom tlaku, krvácaní z nosa a ďasien, pri prevencii a doliečovaní mozgových príhod. Pôsobí ako antioxidant, posilňuje imunitný systém a tvorbu bielych krviniek.

Sušená arónia je výborným prostriedkom pri obličkových a žalúdočných problémoch. Lyžičku sušených plodov arónie alebo marmelády z nich môžeme používať niekoľkokrát denne pri obličkových kameňoch a reumatizme a na posilnenie imunity.

ÚČINNÉ LÁTKY

Sušené plody Aronia obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ovocné kyseliny, pektín, tanín, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a rutín (predtým označovaný ako vitamín P) vitamíny PP, B2, B9.Z minerálnych látok majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr: draslík, vápnik, horčík, železo, meď, mangán, bór, molybdén, kobalt, jód, fluór, antokyánové farbivá, bioflavonoidy, karotény, pektínové látky a triesloviny. Sorbitolu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Plody bez semien obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g, dôležitý je hlavne pre tehotné a dojčiace ženy a deti .U detí má jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie, pri prevencii zubného kazu a s ďalšími obsahovými látkami arónie i na posilnenie imunitného systému. U dospelých i detí je jód dôležitý pre činnosť štítnej žľazy, hormonálnu rovnováhu a ochranu pred rádioaktívnym jódom (vysokým obsahom jódu je toto ovocie blízke plodom kivi).Bioflavonoidy podporujú pôsobenie vitamínu C a pôsobí s ním často synergicky.Plody arónie je vhodné doplniť vitamínom C v ovocí s vyšším množstvom vitamínu C (napr. rakytníkom řešetlákovým) najmä pri spevňovaní kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, prechladnutí a zápalu pľúc. Konzumácia ovocia s vyšším obsahom bioflavonoidov je veľmi vhodná pri vysokom krvnom tlaku, stresu, chronických bolestiach, zápaloch (vrátane zápalu pľúc) a skleróze. Rutín obsiahnutý v plodoch arónia sa používa na výrobu liekov proti vysokému krvnému tlaku, ateroskleróze aj žalúdočným vredom.

 

NTQ5MDhmN