S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

Upozornenie

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!


»
Jarabina vtáčia plod

Plody jarabiny vtáčej obsahujú hlavne sacharidy (glukóza, sorbitol, sorbóza), organické kyseliny (kyselina askorbová, parasorbínová, sorbínová, citrónová, jablčná, vínna, jantárová a i.), pektíny, triesloviny, karotenoidy (betakarotén a sorbuzín), flavonoidy (kvercetín a rutín), silicu, antokyány a horčiny. Obsahuje aj vitamíny B1 a B2 a minerály sodík, fosfor, magnézium, draslík a vápnik. Pre obsah flavonoidov pôsobí močopudne. Podporuje vylučovanie piesku a drobných konkrementov z organizmu. Triesloviny pôsobia protizápalovo a adstringentne. Terapeuticky sa využíva pri zníženej diuréze sprevádzajúcej obličkové ochorenia, pri močových kameňoch aj reumatizme a dne. Plody podporujú trávenie, vylučovanie žlče do dvanástnika a zrýchľujú peristaltiku. Preto sa osvedčilo ich podávanie pri nedostatočnom trávení, spomalenej kinetike tráviaceho traktu najmä v geriatrickej praxi. Užívanie plodov upravuje vyprázdňovanie čriev  aj pri riedkej stolici. Vysoký obsah vitamínu C v plodoch sa môže využiť pri hypovitaminóze (skorbut, krvácanie ďasien a pod.). Obsahuje dvojnásobne viac vitamínu C ako citróny a predstavuje tiež dôležitý zdroj provitamínu A. Plody ako zdroj cukru sorbózy sa spracovávajú vo farmaceutickom aj potravinárskom priemysle. Býva súčasťou prípravkov na infúznu liečbu, ktoré sa podávajú pri závažných ochoreniach, pooperačných stavoch, v diabetickej kóme, po úraze a iných život ohrozujúcich stavoch. V potravinárstve sa plody spracovávajú na lekváry, džúsy, kompóty, šťavy, mušty a iné.  Denná dávka plodov je 1,5 g. V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Pri užití väčšieho množstva čerstvých plodov dráždi kyselina parasorbínová sliznice žalúdka a čriev a tým vyvoláva zápal, vracanie, hnačky až poškodenie obličiek. Sušením a varom sa však táto kyselina rozkladá. Nie sú známe žiadne interakcie s chemickými liekmi, ani kontraindikácie.

 

ZDg1MDV